Ever Alot aangekomen in de haven van Rotterdam

Het (voorlopig) grootste containerschip ter wereld is aangekomen in de haven van Rotterdam.

Het schip Ever Alot is bijna 400 meter lang en 61,5 meter breed en kan maximaal 24.0004 containers van 20FT verschepen.

Er bestaat echter wel enige twijfel over de efficiëntie van deze gigantische containerschepen.

De Ever Alot is sinds dit jaar in gebruik en kan net iets meer containers vervoeren dan andere schepen van dezelfde grootte. Lang zal dat record niet blijven staan, want ook de MSC Tessa zal later dit jaar de eerste reis maken en dat schip heeft een capaciteit van 24.116 containers van 20 voet.

Er zijn al schepen in aanbouw die nóg meer vracht kunnen meenemen. De schepen hebben allemaal grofweg dezelfde afmetingen, maar ze kunnen steeds meer containers vervoeren.

Volgens Bart Kuipers, haveneconoom aan de Erasmus Universiteit, worden de schepen wel steeds groter, maar de terminals waar de containers gelost moeten worden zijn niet meegegroeid.”

Volgens hem kunnen veel terminals deze grote schepen daarom niet efficiënt lossen, wat tot een opstopping leidt. “En ook de afhandeling van deze containers naar het achterland via de binnenvaart leidt tot lange wachttijden.”

De Ever Alot vaart onder Panamese vlag en wordt door de Taiwanese rederij Evergreen gecharterd. Al vaker deden Evergreen-schepen Rotterdam aan. De bekendste is waarschijnlijk de Ever Given.

Dit schip kwam vorig jaar vast te zitten in het Suezkanaal waardoor dagenlang geen enkel ander containerschip door het belangrijke kanaal kon varen.

Na lang gesteggel over wie de rekening van de blokkade moest betalen, kwam het schip uiteindelijk eind juli in Rotterdam aan.