Eerste waterstofbusjes krijgen wegcertificering

First Hydrogen, ontwikkelaar van auto’s en energie, kondigt met trots aan dat zijn eerste emissievrije lichte bedrijfsvoertuigen door de Vehicle Certification Authority zijn gecertificeerd als legaal op de Britse wegen.
De voertuigen kunnen nu vanaf januari 2023 op de openbare weg worden getest voor een periode van 24 maanden, waarin het bedrijf verwacht belangrijke bedrijfseigen gegevens van wagenparkeigenaren te verzamelen en veel belangstelling voor toekomstige orders te krijgen. De bestelwagens zullen worden getest in reële omstandigheden bij grote wagenparkbeheerders, vooralsnog alleen in het VK om First Hydrogen in staat stellen zijn toonaangevende ontwerp publiekelijk te demonstreren en de acceptatie door eigenaars van lichte bedrijfsvoertuigen van voertuigen op brandstofcellen ter vervanging van verouderde dieselvloten te versnellen. In totaal 13 Britse wagenparkbeheerders uit verschillende sectoren, waaronder telecom, nutsbedrijven, infrastructuur, bezorging, levensmiddelen en gezondheidszorg, hebben zich aangemeld voor deelname aan de proeven.

Deze twee demonstratievoertuigen zullen laten zien welke voordelen brandstofcelauto’s hebben ten opzichte van accu-elektrische voertuigen wat betreft actieradius en snelheid van tanken. De eerste waterstofvoertuigen bieden een actieradius van 400-600 km per tankbeurt, die slechts enkele minuten in beslag neemt. De certificering is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en zal helpen bij verdere goedkeuringen die nodig zijn wanneer First Hydrogen zijn demonstratieprogramma opschaalt om de voertuigen te testen in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada. De wereldwijde markt voor lichte bedrijfsvoertuigen zal naar verwachting 786,5 miljard dollar bereiken in 20301 en de voertuigen van First Hydrogen zullen de sector helpen om de emissieloze doelstellingen te halen. Tegelijkertijd werkt First Hydrogen aan de opwekking en distributie van groene waterstof in het kader van zijn ‘Hydrogen as a Service’- of Haas-programma om de markt een totaaloplossing te bieden. First Hydrogen heeft plannen in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika om deze oplossing te kunnen aanbieden.

Steve Gill, CEO van Automotive voor First Hydrogen, zegt: “Dit is een belangrijke stap die onze engineering en technische expertise valideert. Het hele team heeft hard gewerkt om deze certificering te behalen en we kunnen nu verder met de belangrijke klantentests die begin 2023 van start gaan.” Balraj Mann, voorzitter en CEO van First Hydrogen Corp. verklaart: “We zijn trots op ons Automotive team en hun recente prestaties. Ik ben enthousiast over de basis die het hele team heeft gelegd en over de uitvoering van ons businessplan in de komende maanden. Groene waterstof wordt een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen.”