Een op de vijf containerschepen heeft last van congestie

1826 CONTAINERSCHEPEN IN DE FILE

Vorige week stond ongeveer een vijfde van de mondiale containervloot te wachten in de aanloophavens voor het laden en lossen.

Dit werd gemeld door het Israëlische Windward, dat beweert een leider te zijn op het gebied van artificial intelligence. Halverwege de maand telde het bureau 1.826 containerschepen die moesten wachten om binnen te komen. Er lagen ruim 500 containerschepen bij de ingang van Chinese havens, dit is ruim een kwart van alle ‘congestieschepen’.

Windward wees erop dat de lockdown van de Chinese havensteden Shanghai en Shenzhen het wereldwijde congestieprobleem enorm heeft verergerd. Twee maanden geleden, halverwege februari, stonden er volgens het bureau “slechts” 260 schepen te wachten bij de ingang van Chinese havens.

De lockdown heeft geleid tot een afname van de betrouwbaarheid van de containervaart. Vlak daarvoor rapporteerde het Deense Sea-Intelligence de eerste verbetering van de punctualiteit in twee jaar. Het bureau zei in februari dat de betrouwbaarheid leek terug te keren naar het hoogste niveau die sinds halverwege 2021 niet meer is gezien.