Een gezonder milieu

CMA CGM accepteert vanaf 1 juni geen plastic afval meer als lading aan boord. Rodolphe Saadé, president van de Franse marine, maakte de aankondiging tijdens een “One Ocean Summit” milieuconferentie georganiseerd door de Franse president Emmanuel Macron.

Het Franse bedrijf noemt het besluit om te stoppen met het transport van plastic afval “een belangrijke stap in de scheepvaartindustrie om de oceanen en het leven te helpen beschermen”.

Volgens CMA en CGM wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen ton plastic afval in zee gedumpt, onder meer omdat dit soort afval buiten wordt opgeslagen zonder ‘verwerkingsinfrastructuur’. Door nu de export van plastic afval stop te zetten, komt het volgens de Franse rederij niet meer op een plek terecht waar een goede verwerking word gegarandeerd. Als er niets wordt gedaan aan deze situatie, zal er in de komende twee decennia van de 10 miljoen ton plastic een toename zijn van tot wel 29 miljoen ton per jaar. En dit zal leiden tot een onomkeerbare schade aan het milieu, de fauna en de flora van de oceaan.