Duizend containers voor Rusland op kade in Rotterdam

In de Rotterdamse haven staan nog zo’n duizend containers op de kade die bestemd zijn voor Rusland. De containers mogen nog niet door vanwege de sancties die tegen Rusland en Belarus zijn ingesteld of verscherpt om de oorlog in Oekraïne. Totaal werden vorige week zo’n 6.000 containers tegengehouden, waarvan er nu dus nog zo’n duizend over zijn.

Bepaalde zendingen mogen nog wel naar Rusland aldus Arno Kooij, directeur Enforcement Policy and International Affairs van Douane Nederland. Zo werden van de geblokkeerde containers als eerste die met levensmiddelen vrijgegeven. Daarna ging het om containers met goederen die niet op de sanctielijst staan. De sancties hebben de douane met extra werk opgezadeld. Vooralsnog gaat het volgens Kooij vooral om een administratieve klus, waarvoor extra mensen zijn ingezet. Dat is wel ten koste gegaan van andere werkzaamheden.

De douane roept bedrijven die nog exporteren naar Rusland op de informatie van de zending op orde te hebben. Bij twijfel gaat een container niet door. De verwachting is dat het goederenaanbod naar Rusland verder zal dalen.