Duitse havens zorgen voor meeste congestie in Europa

Met een gemiddelde verblijftijd van ruim negen dagen, hebben Hamburg en Bremerhaven het meeste last van congestie in Europa. Volgens een rapport van data-analist FourKites, welke dagelijks 2,5 miljoen zendingen volgt, blijkt dat de gemiddelde verblijftijd in Hamburg sinds april is gestegen van vijf naar ruim negen dagen. Ook in Bremen is dit gestegen, daar ging de verblijftijd van gemiddeld 6,5 naar 9,3 dagen.

Rotterdam en Antwerpen doen het op dit gebied een stuk beter, maar ook dit neemt de laatste dagen weer toe. Momenteel zit de verblijftijd in Antwerpen gemiddeld op 7,5 dagen, zo’n 15% hoger dan aan het begin van het jaar. Rotterdam zit momenteel gemiddeld op 6,9 dagen, wat weer 10% onder het gemiddelde van het begin van het jaar zit.

Fourkites heeft met name gekeken naar de haven van Felixstowe. Zoals bekend heeft men daar een acht dagen durende staking aangekondigd. Deze is 21 augustus van start gegaan en heeft als doel om de lonen met het inflatiecijfer van 11,8% te verhogen.

De analyse laat zien dat er door stakingen in Melbourne, Sydney, Fremantle en Montreal een toename in de gemiddelde verblijftijd van 15 tot 50% is ontstaan. Fourkites zal de ontwikkelingen in Felixstowe dan ook nauwlettend in de gaten houden.

Ook in Liverpool dreigt er een staking in de haven, echter is daarvoor nog geen datum bekend. De vakbond FNV Havens heeft naar buiten gebracht dat de schepen welke voor Felixstowe bestemd zijn en moeten uitwijken naar Rotterdam als besmet zullen worden verklaard. Dat houdt in dat deze niet in de haven van Rotterdam behandeld zullen worden.

Momenteel ziet het er naar uit dat de zwaarste congestieproblemen aan de Amerikaanse westkust achter de rug zijn. Begin dit jaar lagen daar voor langere tijd meer dan honderd containerschepen te wachten voor Los Angeles/Long Beach en bedroeg de wachttijd meer dan twee weken. Deze wachtrij is deze week geslonken tot ongeveer vijftien schepen.