De huidige markt ontwikkelingen in de luchtvracht

De logistieke sector ontwikkelt zich als een gek en prijzen stijgen overal de pan uit. Dit geldt voor zee- lucht- en landtransport. In dit bericht zullen we het met name gaan hebben over de marktontwikkelingen in de luchtvracht.

Zowel import als export wordt om verschillende redenen steeds moeilijker. Dit komt o.a. door een personeelstekort op diverse vliegvelden waaronder Schiphol en een groeiende vraag naar luchtvracht door de torenhoge tarieven in de zeevaart.

Het is in de huidige markt dan ook aan te bevelen om vroegtijdig te boeken. Op veel bestemmingen wordt er bij vroegtijdig boeken een ad hoc tarief afgegeven en deze kan dan “vast geklikt” worden.

Hieronder nog wat korte updates over mogelijkheden en uitdagingen op diverse plekken in de wereld;

Op Noord en Zuid Amerika is de capaciteit erg laag. Dit komt o.a. door het mindere aantal passagiersvluchten naar deze continenten door de corona pandemie. Hierdoor ontstaan hoge tarieven en na een boeking kan het zeven tot veertien dagen duren voordat u zending daadwerkelijk vertrekt. Met EXPRESS zijn er wel snellere mogelijkheden maar daar zijn de tarieven dan ook naar.

Ook is export naar Australië en Nieuw zeeland lastig doordat te weinig capaciteit en hoge tarieven. Het duurt circa vijf tot zeven dagen totdat het vliegtuig vertrekt.

In het Verre Oosten kampen veel luchthavens met personeelstekort. Met name in Korea, Japan en de Filipijnen verloopt de afhandeling van zendingen erg traag. Singapore en Thailand zijn landen waar de situatie nog stabiel is maar dit kan wel veranderen door het hoogseizoen (Q4) wat er nu aankomt.

Op India is de capaciteit ook beperkt maar is op de grote luchthavens redelijk stabiel. Het is een beetje afhankelijk van de bestemming.

Het Midden Oosten is ook vrij stabiel op dit moment. De embargo in Dubai is afgeschaft en algemene vracht wordt weer geaccepteerd. Deze embargo duurde ongeveer een week en was van kracht wegens een pakhuis congestie.

Luchtvracht vanuit China is nu het grootste probleem want er is zeer weinig capaciteit. Afhankelijk van de luchthaven kan het zeven tot veertien dagen duren totdat het vracht daadwerkelijk vertrekt.

Import uit de rest van de wereld is over het algemeen geen probleem al verloopt de verwerking van de vracht op Schiphol traag door een personeelstekort bij de afhandeling loodsen

Momenteel zijn er dus genoeg uitdagingen waar we u graag mee helpen!
Neem dan ook gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens:
Telefonisch 020-6530630
e-mail voor export , airexport@merzario.nl
e-mail voor import, airimport@merzario.nl