De congestie in de Amerikaanse havens zal toenemen vanwege stakingen van spoorwegen en vrachtwagens

Amerika wordt geconfronteerd met een dubbele dreiging van spoorweg- en vrachtwagenstakingen net nu er signalen zijn dat de havens opnieuw overbelast raken aan beide kusten.

De lopende onderhandelingen tussen de havenarbeidersvakbonden en de werknemers aan de westkust van de VS zorgen ook voor nervositeit bij velen die bij de bevoorradingsketens betrokken zijn.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel heeft president Biden een brief geschreven waarin hij hem dringend verzoekt “de lopende arbeidsonderhandelingen tussen de klasse I vrachtspoorwegen en de twaalf spoorwegvakbonden te helpen oplossen door een historisch precedent te volgen en een presidentiële noodraad (PEB) te benoemen die bestaat uit personen die onpartijdig zijn, behoren tot de National Academy of Arbitrators en directe ervaring hebben met het oplossen van spoorweggeschillen”.

“Het is van het grootste belang dat de regering optreedt om een onderbreking van de Amerikaanse spoordiensten te voorkomen”, aldus de kamer.

Wanneer president Biden op 18 juli om 12.01 uur EDT geen PEB instelt, kunnen de spoorwegmaatschappijen en de vakbonden actie ondernemen om het werk van de 115.000 getroffen werknemers stil te leggen, door middel van een lock-out of een staking.

Een werkonderbreking zou de congestie in de Amerikaanse havens aan alle kusten verergeren en de al overbelaste bevoorradingsketens nog verder compliceren.

Als een PEB wordt aangesteld, zal het 30 dagen de tijd hebben om aanbevelingen te doen om de problemen op te lossen. Gedurende die periode en tot 30 dagen na de bekendmaking van het verslag van de aanbevelingen is het voor beide partijen verboden de werkzaamheden stil te leggen.

Ondertussen zullen veel vrachtwagenchauffeurs in Californië al vanaf vandaag in staking gaan tegen een nieuwe staatswet, AB5, en ook voor maandag zijn er stakingen gepland.

AB5 wil de inzet van onafhankelijke contractanten beperken en hen in plaats daarvan classificeren als werknemers.

De dubbele dreiging van weg- en spoorwegstakingen tijdens het hoogseizoen komt op een moment dat gegevens beschikbaar komen waaruit blijkt dat de congestie in de twee grootste havens van het land, Los Angeles en Long Beach, toeneemt. Het aantal importcontainers dat in beide havens meer dan negen dagen wacht, is deze maand gestegen tot het hoogste aantal van het jaar tot nu toe. Ook aan de oostkust broeit de congestie al vele weken.