De betrouwbaarheid van de containervaart is stabiel laag

In oktober is de punctualiteit van de wereldwijde containervaart iets verbeterd, echter licht dit op het moment nog op minder dan de helft van het niveau in 2019.

Het Deense bedrijf Sea-Intelligence heeft in oktober gemeld dat een op de drie (ongeveer 34%) schepen op tijd arriveerde in de haven van bestemming. Dat is ongeveer een halve procent meer vergeleken de maand ervoor. Dit jaar schommelde het cijfer tussen de 34 en 40%. De directeur van het Deense bedrijf noemt het enige positieve aan deze cijfers dat het percentage niet verder is gezakt deze maand. Een jaar geleden lag de tijdigheid nog boven de 50%. In Juli vorig jaar lag het zelfs nog op bijna 80%. Dit daalde sterk na het einde van de Chinese lockdown.

Het percentage van Oktober is gebaseerd op 34 routes die grote verschillen vertonen. De gemiddelde vertraging is wel iets afgenomen naar ongeveer 7,5 dag. In 2019 was de vertraging op de routes gemiddeld nog zo’n vier dagen.

Gemiddeld ligt de punctualiteit van de 14 grootste rederijen een kwart onder het marktgemiddelde. Acht van de 14 halen dit niveau niet en dit komt vooral voor op routes uit Azië. De laagste punctualiteit gemeten ligt op 13.4 procent betrouwbaarheid. De hoogste punctualiteit is gemeten op 46.4 procent.