Containerschepen kunnen de CO2-uitstoot met gemiddeld 14% verminderen als ze JIT (Just in Time) aankomen in de haven van bestemming.
Het idee is dat schepen onderweg hun vaarsnelheid aanpassen aan de tijd dat de aanlegplaats, de vaarweg en nautische diensten zoals loodsen en sleepboten beschikbaar zijn. Op die manier vermijden ze wachttijden en onnodige CO2-uitstoot in de haven van aankomst. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Green Voyage-project 2050 van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO)
De IMO noemt jit “een belangrijk instrument” voor schepen om hun CO2-classificatie te behalen. Dit systeem, waarbij schepen een CO2-label krijgen, zal binnenkort worden ingevoerd, aldus de VN-organisatie. De maritieme organisatie ziet “jit” als een aanvulling op SEEMP, het Ship Energy Efficiency Management Plan, dat schepen verplicht hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Volgens de studie kan een klein beetje JIT al een groot verschil maken. Een schip dat zijn vaarsnelheid tijdens de laatste 24 uur van de reis aanpast aan de beschikbaarheid van diensten in de haven van bestemming, kan nog bijna 6% brandstof en CO2-emissies besparen. Voor de laatste twaalf uur is dat meer dan 4%. De besparing van 14% geldt als de hele reis JIT wordt gevaren