Containerschepen komen nog steeds om de haverklap te laat

Containerschepen hebben de betrouwbaarheid van hun vaarschema’s in juni nauwelijks kunnen verbeteren. Gemiddeld voer slechts 39,5% van de schepen op tijd, wat een minieme verbetering betekende van 0,8 procentpunt in vergelijking met mei.

Al sinds maart sukkelt de containerlijnvaart rondom een betrouwbaarheidspercentage van 40%. In het begin van het jaar was de situatie nog dramatischer en voer maar een derde van de schepen op tijd.

Vorig jaar juni wist het merendeel van de containerschepen, 77,9%, nog gewoon op tijd in havens te arriveren. Een zorgwekkend weetje voor de klanten is dat de schemabetrouwbaarheid de afgelopen drie jaar in juni altijd haar hoogtepunt bereikte, om in de maanden daarna flink te dalen. Ook over de duur van de vertragingen mochten klanten zich de afgelopen juni maand beklagen.

Maersk presteerde naar verhouding het best en wist de betrouwbaarheid het meest op te krikken, met 3,9 procentpunt. Toch kon ook de Deense reus zichzelf niet op de borst kloppen: met een betrouwbaarheidspercentage van 49,7% voer iets meer dan de helft van de Maersk-containervloot niet op tijd.

Evergreen, de rederij die met de ‘Ever Given’ een vertraging van vier maanden opliep, bungelde met een betrouwbaarheid van iets boven de 20% onderaan het betrouwbaarheidsranglijstje. Een andere Taiwanese rederij, Wan Hai, eerder in het voorjaar nog een van de beste jongetjes van de klas, was nu rode lantaarndrager.