Containers stapelen zich op in Shanghai door vrachtwagentekort
In Shanghai zitten miljoenen mensen thuis opgesloten, wat leidt tot voedseltekorten en ernstige logistieke problemen. Terwijl de havens recentelijk nog actief zijn, lijkt een tekort aan vrachtwagenchauffeurs voor steeds meer problemen te zorgen.
Schepen die metalen zoals koper en ijzererts vervoeren, moeten voor de kust wachten omdat vrachtwagens de goederen niet van de haven naar de fabrieken kunnen krijgen. Volgens de persbureau Bloomberg stapelen zich containers op in de haven van Shanghai. Fabrikanten hebben ook te maken met verzendproblemen, waardoor het moeilijk is om afgewerkte producten naar havens te verzenden. In meerdere Chinese steden zijn ook vrachtwagenchauffeurs aan de kant van de weg geplaatst voor coronatesten, en in sommige gevallen zelfs teruggestuurd.
Maandag stonden voor de kust van Shanghai 222 bulkcarriers te wachten. Als gevolg hiervan nam het aantal wachtende schepen in een maand met 15% toe. Op 7 april is de aankomsttijd van geïmporteerde containers uit Shanghai opgelopen tot 8 dagen. Op 28 maart, toen Shanghai in lockdown ging, was het nog 4,6 dagen. Bij exportcontainers is dit effect echter niet zichtbaar. Ten opzichte van 28 maart zijn de levertijden voor exportcontainers zelfs iets gedaald. Rederij Maersk maakte vrijdag in een update bekend dat wegvervoer van en naar grote Chinese havens beschikbaar blijft zolang chauffeurs negatief testen. Door de huidige situatie verwachten rederijen wel minder efficiëntie te zien bij het vrachtvervoer van en naar Shanghai.
Shanghai zit al sinds 28 maart in een gedeeltelijke lockdown. Op 5 april had de lockdown in Shanghai moeten eindigen, maar helaas werd dit uitgesteld voor een onbepaalde tijd. Op dit moment zit heel de stad in lockdown en is het gebied waar de beperkingen gelden zelfs uitgebreid naar het nabijgelegen Ningbo-Zhoushan.
Een grote deel van de bevolking in Shanghai zit al twee weken thuis en heeft moeilijk toegang tot voedsel en medische zorg. Volgens economen heeft deze situatie steeds meer effect op de wereldeconomie. Economen verwachten dit jaar een economische groei van 5% in het land, terwijl het eerst 5,5% zou zijn, aldus persbureau Bloomberg. Op dit moment zijn er in 21 van de 31 Chinese provincies coronagevallen gemeld.