Containeroverslag daalt fors, LNG-overslag schiet omhoog in Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) heeft vrijdag 22 juli laten weten dat de containeroverslag een fikse dreun heeft gehad de eerste helft van 2022. Dit ondanks dat er 0.8% meer is overgeslagen in vergelijking tot 2021.

Een van de oorzaken zijn de aanhouden problemen is de containervaart waardoor veel schepen naar kleinere havens uitwijken. In totaal kreeg haven Rotterdam 9% minder deepsea schepen in de eerste helft van 2022. Wel steeg het aantal containers per call met 18.5%.

Maar een nog belangrijke oorzaak is dat door de huidige sancties het containervervoer van en naar Rusland is stilgevallen. De overslag liep hierdoor met 4.4% terug dit is 7.3 miljoen TEU.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft veel invloed op de haven Rotterdam. Als alternatief voor minder import van gas wordt er meer kool en LNG aangevoerd en opgeslagen. En ondanks dat de olieproducten daalde werd er meer ruwe olie opgeslagen.

Olieproducten daalde met 9.4% maar stook alternatieven zoals LNG namen met 50% toe.

Agribulk en ijzererts werden ook minder overgeslagen in vergelijking tot dezelfde periode in 2021.

Opmerkelijk is wel dat het volume voor vloeibaar massagoed in de eerste 6 maanden van 2022 wel is toegenomen ondanks dat Europese raffinaderijen geen Russische olie meer gebruiken. Volgends HbR wordt de olie nu via kleine tankers over de Oostzee vervoerd naar Rotterdam en in Rotterdam overgepompt in mammoettankers die dit uiteindelijk transporteren naar Azië.

Europa leunt zwaar op de Russische energie, en door de huidige situatie maakt dit Europa heel kwetsbaar. Hierdoor doen meer bedrijven grotere investeringen in de energietransitie in Rotterdam wat goed nieuws is. De waterstoffabriek van Shell en bio raffinaderij van Neste zijn 2 grote projecten die zijn aangekondigd.

Andere vloeibare massagoed zoals chemische stoffen nam ook toe met 22.5% dit komt volgends het havenbedrijf door de haperende transportketens die zich zo van voldoende grondstoffen probeert te verzekeren.

Door de prijsstijging van het gas zijn veel stroomproducenten overgeschakeld van gas op kolen. Dit zorgde voor een groei van bijna 30% in de kolen overslag. En zorgde ervoor dat het droge massagoed met 4.4% toenam in Rotterdam.

Ondanks de afname in containervervoer door de hoge prijzen is het droog massagoed wel met 30% gestegen in Rotterdam. Dit komt met name door lading, dat ook los vervoerd kan worden, vaker op deze manier getransporteerd wordt i.p.v. in een container.

Door het herstel van de handel met het Verenigd Koninkrijk is het Ro/Ro verkeer met 16.8% toegenomen. En het overige stukgoed groeide ook met 17.7%, Dit komt door name door de import van staal en andere metalen.