Congestie

De congestie is op dit moment enorm. De pro-forma netwerkschema’s van de drie Azië-Noord-Europa allianties zijn momenteel niet te handhaven, en de maatschappijen moeten drie schepen per lus toevoegen om een wekelijkse frequentie te kunnen behouden.

Dat is de conclusie van Alphaliner in zijn laatste analyse van de integriteit van de dienstregeling op de handelsroute, die betrekking had op de voltooiing van rondreizen tussen 1 mei en 15 mei. Volgens de consultant kwamen schepen op diensten tussen Azië en Noord-Europa in die periode gemiddeld 20 dagen te laat terug in China, vergeleken met hun pro-forma schema’s – een stijging ten opzichte van het gemiddelde van 17 dagen te laat in februari. “De meeste tijd gaat verloren in Noord-Europa, in afwachting van een beschikbare aanlegplaats in de belangrijkste havens,” aldus Alphaliner.

Zij berekende dat de ultragrote schepen die op de route worden ingezet momenteel gemiddeld 101 dagen nodig hebben om een volledige rondreis te voltooien, en legde uit: “Dit betekent dat ze gemiddeld 20 dagen te laat in China aankomen voor hun volgende rondreis, waardoor vervoerders genoodzaakt zijn sommige afvaarten te schrappen omdat er geen (vervangend) schip beschikbaar is.” Op basis van 27 round-trip aankomsten in China tijdens de periode, noteerde Alphaliner dat de Ocean Alliance de betrouwbaarheid van de dienstregeling het meest heeft gehaald, met een gemiddelde vertraging van 17 dagen voor zijn loops, gevolgd door de 2M met een gemiddelde vertraging van 19 dagen. De maatschappijen van THE Alliance presteerden het slechtst, met een gemiddelde vertraging van 32 dagen voor hun lussen.

De consultant merkte op dat de schepen van de rederijen van de THE Alliance de grootste vertragingen opliepen “omdat zij zich strikt aan hun schema’s houden zonder havens over te slaan”.

Een vervoerder gaf in zijn antwoord op de Alphaliner-enquête de schuld aan een gebrek aan havenarbeid en een tekort aan transportmiddelen voor de langere verblijftijden van importcontainers.

” De grote terminals raken verstopt met containers, schepen moeten wachten op ankerplaatsen,” zei Alphaliner waarschuwend dat een stormloop op de Chinese export na het einde van de Covid lockdowns “deze zomer opnieuw ongewenste extra druk op de Noord-Europese haven- en terminalsystemen zou kunnen toevoegen”.