CMA CGM koopt A350F’s en verdubbelt hiermee luchtvrachtvloot

Op de recente Airshow in Dubai heeft de Franse rederij CMA CGM vier A350F vrachtvliegtuigen besteld. De rederij is hiermee het tweede bedrijf die het nieuwe intercontinentale vliegtuig met een capaciteit van 110 ton aanschaft. Het eerste bedrijf die de vliegtuigen bestelde was het Amerikaanse Air Lease.

Naar verwachting ontvangt de rederij de nieuwe freighters in 2025 bij het nieuw dochterbedrijf CMA CGM Air Cargo. Met de bestelling groeit de vloot van de rederij naar acht vliegtuigen. Het bedrijf heeft al vier kleinere A330-200F’s met een capaciteit van 60 ton, deze zijn vorig jaar gekocht van Qatar Airways.

Momenteel worden alle vrachtvluchten van CMA CGM niet zelf uitgevoerd, dit komt omdat de rederij geen vliegvergunning (AOC) bezit. De rederij besteed dit uit aan Air Belgium. Het vliegveld Luik Airport is nu de thuisbasis van de vloot maar de rederij wil dit op termijn verhuizen naar Parijs Charles De Gaulle Airport. Voor het dochterbedrijf heeft de rederij in Frankrijk alvast een AOC aangevraagd.

Airbus en concurrent Boeing haalden op de recente Airshow in totaal een record van 23 orders binnen voor freighters. De vraag naar intercontinentaal vrachtvervoer is sterk toegenomen tijdens de coronacrisis dit is terug te zien in het aantal orders. Dit jaar verwachten analisten van de luchtvaartorganisatie IATA dat de totale omzet in de markt neer komt op ongeveer 175 miljard dollar. Een groot deel hiervan zal komen van freighters.

Boeing geeft aan om een omzetgroei van zo’n 15% vergeleken met vorig jaar. Dit was ook al een topjaar voor vrachtmaatschappijen. Volgens de vliegtuigbouwer zal de mondiale freightervloot met 60% toenemen in de komende 20 jaar. Ook moet een deel van de oude vrachtvloot vervangen gaan worden.

Naast de effecten van de corona crisis speelt ook de groei van de e-commerce, project lading en de aangescherpte regels voor het vervoeren van gevaarlijke goederen in de groeiende vraag naar freighters. Ook melden nieuwe partijen zoals CMA CGM en andere marktpartijen zich als eigenaar van vrachtvliegtuigen.