CILT getuigt voor Transport Select Committee over zelfrijdende voertuigen

CILT (UK) verscheen vandaag voor de Transport Select Committee in verband met het verzoek om bewijsmateriaal over zelfrijdende voertuigen. Ian Wainwright FCILT, voorzitter van de Freight and Logistics Policy Group van CILT(UK) reageerde op een oproep van de regering over zaken betreffende Connected and Autonomous Vehicles (CAVs).

Ian Wainwright FCILT, voorzitter van de Freight and Logistics Policy Group bij CILT(UK), zei:
“De ene kwestie die steeds weer naar voren komt is veiligheid – van alles, van IT-systemen tot voertuiggebruikers en voetgangers en omstanders. Deze kwestie domineert bijna al onze andere opmerkingen, maar we vonden het toch nodig om specifieke opmerkingen over veiligheid toe te voegen. De technologie ontwikkelt zich zeer snel, waardoor sommige fabrikanten beweren dat hun voertuigen op een hoog niveau van automatisering kunnen werken. Veel nieuwe auto’s zouden zeker op het niveau van voorwaardelijke automatisering kunnen functioneren, zelfs als zij momenteel met gedeeltelijke automatisering of bestuurdersassistentie werken. Wanneer echter nieuwe technologie in voertuigen wordt ingebouwd, zoals snelheidsbegrenzers of automatische rijstrookcontrole, moeten deze worden toegevoegd aan en getest als onderdeel van, de jaarlijkse APK om er zeker van te zijn dat ze correct werken en dat er niet mee is geknoeid.”

“De belangrijkste kwestie voor bedrijfsvoertuigen voor goederenvervoer is de verkeersveiligheid, aangezien de ongecontroleerde en oncontroleerbare omgeving in de openbare ruimte leidt tot een risiconiveau dat de meesten als onaanvaardbaar zouden beschouwen. Het risico neemt exponentieel toe met de omvang en de snelheid van het voertuig. Voorstanders kunnen aanvoeren dat detectie- en geleidingstechnologie problemen zal voorkomen, maar zoals iedereen die moeite heeft om een Wi-Fi-signaal op zijn telefoon te krijgen kan bevestigen, is technologie niet onfeilbaar als gevolg van een hele reeks technische en menselijke factoren. De huidige technologieën kunnen veilig falen en dat gebeurt ook, maar een mix van CAV- en niet-CAV-voertuigen op de openbare weg houdt het risico in dat ze niet veilig falen, met mogelijk rampzalige gevolgen. Momenteel is het duidelijk dat waar er meer interactie is met de stoeprand er behoefte is aan meer verkeersinzicht. Dit geldt met name voor autobus- en touringcarchauffeurs en voor Hackney-taxi’s (in plaats van huurauto’s), aangezien de chauffeur voortdurend te maken heeft met alle problemen in verband met het ophalen en afzetten van passagiers, vooral voor visueel gehandicapte of minder mobiele passagiers en de veiligheid van andere weggebruikers zoals fietsers.”

“De CILT heeft nog maar weinig bewijs gezien van de werking van deze interacties en stelt dat er veel onderzoek en proeven nodig zijn. De CILT beveelt aan dat er een grondige evaluatie wordt gemaakt van openbaar toegankelijke gegevens en de implicaties van dergelijke systemen, aangezien de invoering van CAV een aanzienlijke wettelijke controle en robuuste software voor visiesystemen vereist. De CILT is ervan overtuigd dat CAVS eraan komen, maar we zijn nog ver verwijderd van een algemene invoering. De mantra moet zijn: veiligheid, veiligheid, veiligheid; veiligheid voor gebruikers, veiligheid voor niet-gebruikers en veiligheid van de systemen. De grootschalige invoering in het publieke domein vereist aanzienlijk meer werk en een duidelijk regelgevend kader dat waarschijnlijk regelmatig zal moeten worden bijgewerkt naarmate de technologie zich ontwikkelt en we dichter bij volledige automatisering komen.”