Chinese PIPL-wet nieuwe hindernis voor de logistiek

Per 1 november is er door China een nieuwe Personal Information Protection Law(PIPL) ingevoerd. Deze privacywet moet het delen van persoonlijke informatie reguleren, waardoor dit voor de logistieke keten een nieuwe hindernis is om te omspelen.

Naast het afschermen van persoonlijke informatie, schermt China volgens het internationale persbureau Reuters ook informatie over vrachtschepen af. Op het eerste oog lijkt dit nog niet zo’n groot probleem, echter wordt het Automatic Identification System (AIS) niet goed verwerkt, waardoor er in de eerste twee weken van november enorme gaten in de scheepsinformatie over de Chinese wateren zijn ontstaan.

VesselsValue, een internationale scheepsdata bedrijf, zag een afname in de Chinese data met ongeveer 90%. De andere bedrijven binnen deze sector zagen een afname van ongeveer 50% in de Chinese scheepsdata voorziening.

Onoverzichtelijk beeld

Marine Traffic, een van de grootste partijen op het gebied van wereldwijde scheepsbewegingen, heeft aangegeven dat er een onoverzichtelijke situatie is ontstaan, waarin er geen beeld meer is van de vertrektijden en congesties in de Chinese havens.

Wanneer dit probleem blijft aanhouden, gaat dit een grote impact hebben op de wereldwijde informatievoorziening, en dat terwijl de drukker kerstperiode voor de deur staat en de bevoorradingsketens al in zwaar weer zitten, laat de teamleider van Marine Traffic weten aan Reuters.

Een medewerker van het Chinese scheepsnavigatiebedrijf Elane geeft aan dat alle informatieverstrekking met buitenlandse partijen recentelijk is gestaakt en dat er alleen nog maar data wordt aangeleverd bij binnenlandse gebruikers van het platform.

Reuter heeft bij een Chinese overheidsinstantie en bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) gevraagd om een reactie, maar heeft tot op heden nog geen commentaar ontvangen.