China zet eerste stap in het bouwen van de megahaven van Peru

China heeft de eerste stap gezet in zijn masterplan om de Peruaanse haven van Chancay te bouwen als “China’s toegangspoort tot ‘Zuid-Amerika'”.

Staatsrederij China COSCO Shipping heeft een eerste fase contract van $ 600 miljoen getekend met China Communications Construction Company (CCCC). Het gaat onder meer om de ontwikkeling van een havengebied van bijna 1.000 hectare, een multifunctionele jachthaven, golfbrekers, aanlegsteigers en een 1,8 kilometer lange toegang tot het havencomplex.

Chancay is nu voornamelijk gebaseerd op visserij en landbouw, maar zal een regionaal knooppunt worden met scheepvaartverbindingen door de hele Stille Zuidzee. De kustplaats ligt zo’n 70 punten ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima en heeft zo’n 10 miljoen inwoners.

Regionale draaischijf

China heeft aangekondigd zo’n drie miljard dollar in de ontwikkeling van Chancay tot regionale draaischijf te willen steken. Peru is de afgelopen jaren een belangrijke handelspartner van China geworden. Chinese bedrijven hebben sinds de ondertekening van de handelsovereenkomst in 2010 ongeveer $30 miljard geïnvesteerd in het Zuid-Amerikaanse land.

Volgens het Peruaanse ministerie heeft het project een enorme boost voor de nationale economie. Projectleider Alfonso Rebazza sprak over sterk verbeterde banden met Azië en een aantal landen, waaronder Bolivia, Uruguay, Noord-Chili, Colombia en Ecuador.

COSCO zei te verwachten dat de eerste nieuwe ligplaats medio volgend jaar in gebruik wordt genomen. Volcan, een dochterbedrijf van de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore, is een minderheidsaandeelhouder van 40 procent in het project.