Burgemeester Aboutaleb wil alle fruitladingen afkomstig uit Zuid – Amerika controleren op cocaïne

Om de invoer van cocaïne aan te pakken moeten alle containers met fruit afkomstig uit Centraal en Zuid – Amerika worden gecontroleerd op drugs.

Burgemeester Aboutaleb pleit samen met zijn Antwerpse ambtgenoot Bart de Wever voor een robuustere aanpak van de invoer van harddrugs.

Op dit moment wordt volgens Aboutaleb slechts enkele procenten van de fruitcontainers gecontroleerd, maar dit moet wat hem betreft dus naar 100 %. De burgemeester zegt dat de fruittransporten vaak als camouflage van de drugs worden gebruikt en het hierdoor lastig is om die controle in de praktijk plaats te laten vinden.

De twee burgemeesters brachten onlangs een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica. Vanuit deze landen komt veel cocaïne naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, die door criminele organisaties als belangrijke doorgangssteden worden gezien.

Op basis van de bevindingen tijdens hun reis doen Aboutaleb en De Wever ook een reeks andere aanbevelingen. Zo vinden ze dat politie en justitie in de havens van Rotterdam en Antwerpen meer capaciteit moeten krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gericht gaan zoeken naar criminele geldstromen.

Havengebieden zouden onder meer met de inzet van kunstmatige intelligentie voortaan beter moeten worden beveiligd, aldus Aboutaleb en de Wever.

Ook moeten inkomende goederenstromen volgens hen beter worden gecontroleerd. Ook moet er meer contact zijn met de landen waar de drugs vandaan komen, zodat daar al veel kan worden tegengehouden.

De burgemeesters wijzen erop dat vorig jaar in hun havens een recordhoeveelheid coke uit Zuid-Amerika en Centraal-Amerika is onderschept: 90 ton in Antwerpen en 70 ton in Rotterdam. “De invloed van die drugs in onze samenleving is ronduit desastreus: een toename van nietsontziend geweld, crimineel geld dat de economie vergiftigt en weer andere criminele activiteiten financiert, zoals mensenhandel en de handel in wapens”, aldus de burgemeesters.