Brussel keurt 5,2 miljard dollar goed voor EU-waterstofprojecten

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat Nederland en 12 andere EU-lidstaten samen €5,2 miljard hebben geïnvesteerd in 35 publiek-private projecten om de productie van groene waterstof uit elektrolyse te ontwikkelen en de infrastructuur daarvoor te bouwen. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager zijn dit “zeer ambitieuze” projecten. “De waterstofwaardeketen in de EU staat nog in de kinderschoenen”, zegt Vestager. “Dat maakt het voor bedrijven en lidstaten riskant om in zo’n innovatieve markt te investeren.”

29 bedrijven en 13 EU-lidstaten werken samen aan een wereldwijd project genaamd Hy2Use. Overheidssubsidies van in totaal € 5,2 miljard zullen worden aangevuld met particuliere investeringen van in totaal € 7 miljard. Air Liquide Nederland, HyCC, Shell en anderen zijn hierbij betrokken. De eerste grootschalige Hy2Use waterstofelektrolyse-installatie zal naar verwachting tussen 2024 en 2026 in gebruik worden genomen.

De Europese Commissie vertrouwt op groene waterstof en wil haar productie in de EU fors verhogen. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen is hernieuwbare waterstof een ‘gamechanger’. Vorige week kondigden we de oprichting aan van een Europese Waterstofbank om de waterstofmarkt te helpen ontwikkelen. De bank heeft nu € 3 miljard tot haar beschikking. De andere 12 landen die samenwerken aan Hy2Use zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden.