Betrouwbaarheid lijnvaart blijft ‘ongekend laag’

De betrouwbaarheid van het containervervoer verbeterde in maart licht in vergelijking met de voorgaande maand, maar bleef op het laagste niveau sinds het begin van de Covid-19-crisis.

Volgens Sea-Intelligence arriveert bijna 36% van de schepen op schema, iets meer dan een derde. Dat is nog steeds onder het niveau van 2021, toen de prestaties rond de 40% lagen. Voor de Covid-19-crisis kwamen zeven tot acht op de tien schepen op tijd aan in hun bestemmingshavens.

De gemiddelde vertragingen verbeterden ook iets, van 8 dagen naar meer dan 7 dagen, maar ligt eveneens boven het niveau van een jaar geleden van ongeveer zes dagen. Het Deense bureau merkte op dat de cijfers dateren uit de periode vóór de blokkade van Shanghai, ’s werelds grootste containerhaven.

In het laatste wereldwijde prestatierapport van de lijnvaart, zei Sea-Intelligence dat van 2020 tot heden de nauwkeurigheid van de scheepsplanning is gedaald tot “ongekende dieptepunten”. Rederijen hebben de eerste maanden opnieuw afvaarten geannuleerd vanwege congestie in Europese en Amerikaanse havens, aldus het agentschap.

De betrouwbaarheid van Hapag-Lloyd en Wan Hai daalde respectievelijk van 40% naar 20% en van 43% naar 22%. Slechts drie rederijen deden het iets beter dan een jaar geleden. Maersk en Hamburg Süd, die de ranglijst al geruime tijd aanvoeren, gingen beide ongeveer 2% vooruit tot respectievelijk 51 en 46%. Evergreen, lange tijd laatste op de ranglijst, is een paar plekken opgeklommen en scoort nu net boven de 30%.