Bekijk de record brekende havencongestie vanaf boven, terwijl 70 kolossale vrachtschepen voor de kust van LA geparkeerd liggen.

Van bovenaf zien ze er misschien uit als kleurrijke stippen, maar de vrachtschepen die voor de kust van Zuid-Californië liggen, vormen een enorm probleem voor de wereldwijde toeleveringsketen.
Maandag lagen er bijna 100 kolossale vrachtschepen in de havens van Los Angeles en Long Beach. Volgens de Marine Exchange van Zuid-Californië lagen op dat moment 70 van de containerschepen stil om te wachten op ruimte in de haven.
Op zondag waren de havens van Zuid-Californië net klaar met een week waarin ze dagelijks een nieuw record voor scheepsachterstand hadden bereikt, terwijl de wachtrij verder groeiden met 10 schepen. De luchtfoto van het tafereel van zondag legt de omvang van de situatie vast.
Vóór de pandemie hadden de havens meestal geen of één schip dat wachtte om aan te meren. Een van de problemen die speelt is de enorme omvang van de schepen de file alleen maar erger heeft gemaakt. Schepen zijn 2 tot 3 keer zo groot als 10 of 15 jaar geleden. Het duurt hierdoor langer om ze te lossen. Je hebt meer vrachtwagens, meer treinen, meer magazijnen nodig om de lading te verwerken.
De enorme achterstand is een soort spektakel geworden in Californië. In april zijn er beelden gemaakt van de drukte in de haven, toen wachten er slechts 21 boten om aan te meren.
Eerder dit jaar vertoonde de achterstand tekenen van afname, na een recordhoogte te hebben bereikt in begin 2020, toen het begin van de pandemie en paniekaankopen de wereldwijde toeleveringsketens verwoestten. Maar vorige maand werden de recordhoogtes van begin 2020 verbroken. Dit kwam door sluitingen veroorzaakt door COVID-19 en een tekort aan arbeidskrachten, een sprong in de vraag van e-commerce en de inkopen voor de feestdagen.