Anti-roll systeem tegen container verlies op zee.

Tijdens de Shipbuilding, Machinery & Marine technology beurs, beter bekend als de SMM, werd duidelijk dat zowel MSC als Maersk bezig zijn om een anti-roll systeem te implementeren op hun schepen. Hiermee hoopt men de stabiliteitsproblemen te verminderen, iets wat momenteel nog tot container verlies op zee kan leiden. Dit doen beide rederijen afzonderlijk van elkaar om de veiligheid op hun containerschepen te verbeteren.

MSC

MSC heeft met het Noorse scheepsclassificatiebureau DNV een deal gesloten voor de eerste honderd Anti-Roll systemen en zal hiermee de eerste rederij zijn die dit systeem in gebruik neemt. Het systeem zal geïnstalleerd worden in nieuwbouw schepen en reeds bestaande schepen met een capaciteit van 1.800 tot 24.000 TEU. Deze schepen krijgen een classificering ARCS (Anti-Roll for Containerships) waarmee ze kunnen aantonen extra beveiligt te zijn tegen container verlies.

Het systeem is bedoeld om de kapitein te helpen om risico inschattingen te maken tijdens zware weersomstandigheden op zee en zo parametrisch rollen en synchroon slingeren te voorkomen.

Bij parametrisch rollen vaart het schip met de golven mee maar kunnen er door een hele hoge windkracht stabiliteitsproblemen voorkomen. Dit komt doordat het schip zo overhelt dat container lashings bezwijken onder de druk.

Wanneer een schip dwars tegen de golven in gaat heet dit synchroon slingeren.

Het Anti-Roll systeem moet bij het bestaande Weather Routing System worden ingebouwd zegt DNV. Het systeem moet helpen om een nog duidelijker en eenvoudiger beeld van mogelijke risico’s te geven. Dit gebeurt door koers gegevens, snelheid en de belading van het containerschip te koppelen aan weermodellen. Hiermee kan de kapitein de beste route nauwkeuriger bepalen bij slechte weersomstandigheden.

Maersk

Maersk heeft samen met Kjaerulf Pedersen een Deens bedrijf een contract afgesloten. Dit bedrijf ontwikkeld sensoren voor verschillende industrieën om bijvoorbeeld tempratuur, vochtigheid, CO2 en beweging te meten.

Maersk en Kjaerulf Pedersen hebben samen al een sensor ontwikkeld welke sinds januari al op 4 containerschepen getest wordt bij afvaarten van China naar USA. Zover zijn de testuitslagen positief en gaan de sensoren ook op andere schepen uit de Maersk vloot geïnstalleerd worden.

De sensoren die Kjaerulf Pedersen gemaakt heeft geven geen informatie aan de kapitein zoals het systeem van DNV. De sensoren zijn geplaatst in de boeg, midscheeps en de achtersteven van het schip en kunnen ongeveer honderd bewegingen per seconden registeren. Deze gegevens worden dan vergeleken met de snelheid, acceleratie en richting van het schip. Merkt het systeem op dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan? Dan geeft het systeem een opdracht aan het besturingssysteem van het schip om koers te veranderen en hiermee de mogelijke gevaarlijke situatie te omzeilen.

Een Parametrisch roll kan binnen 8 golfcycli die elk ongeveer 4 seconde duren gebeuren en de hellingshoek kan bij elke rol verdubbelen. Dit gaat zo snel dat het bijna onmogelijk is voor een mens dit te detecteren. Met de sensoren die per seconde honderden gegevens doorkrijgen en gelijk correcties kunnen doorsturen, worden er voordat de bemanning het door heeft gevaarlijke situaties vermeden.

Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat de informatie van de sensoren wordt opgeslagen op een centraal punt zodat alle schepen van de rederij gebruik kunnen maken van de verzamelde informatie. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties snel ontdekt en zal de veiligheid sterk verbeteren. In de toekomst zouden de gegevens kunnen helpen met het beladen van schepen door bijvoorbeeld een betere gewichtsverdeling te maken.