Amerikaanse Universiteit van Yale: Westerse sancties hebben grote impact op de economie van Rusland

Door de westerse sancties en het vertrek van grote internationale bedrijven uit Rusland, is de Russische economie zwaar getroffen. Zo schrijft Amerikaanse Universiteit van Yale in een rapport over de impact van de gestelde sancties.

Ondanks dat Moskou door de verkoop van brandstoffen als olie en gas tegen hoge prijzen miljarden dollars binnenhaalde, gaat het met name met de binnenlandse economie slecht. Dit blijkt uit gegevens van bedrijven, banken, adviseurs en Russische handelspartners.

In 2014 werden er al eerder sancties opgesteld tijdens de inbeslagneming van de Krim, echter bleef de economie toen draaiende door investeringen uit het buitenland en de invoer van technologieën zoals chips. De sancties van toen waren minder streng, waardoor er door de invoer van enkele producten de meeste invoer kon worden vervangen door binnenlandse producten.

Volgens het rapport is het niet zeker dat de Russische economie ook nu overeind blijft door de tientallen miljarden dollars die maandelijks worden binnengehaald door het exporteren van brandstoffen. De onderzoekers zeggen dan ook dat er uit de gegevens is gebleken dat de energie inkomsten van Rusland de afgelopen drie maanden zijn gedaald. Wanneer men in Europa een manier vindt om geen gebruik meer te maken van het Russische aardgas, gaat dit voor grote problemen zorgen in het land. Volgens de onderzoekers is Rusland dan ook veel afhankelijker van Europa dan Europa van Rusland.