Air France-KLM tekent grote luchtvrachtdeal met Frans CMA CGM

De Franse rederij CMA CGM heeft een belang van 9% in Air France-KLM als onderdeel van een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst. Daarnaast delen de rederij en de Air France-KLM Groep in de toekomst alle luchtvrachtcapaciteit. Het gaat om de AF-KLM en de totale buikcapaciteit van 22 vrachtschepen, waarvan 12 nog in bestelling bij Airbus.

Concreet betekent de deal dat CMA CGM naast de Franse en Nederlandse staat de derde grootaandeelhouder wordt in het luchtvaartbedrijf en dat president Emmanuel Macron daarmee een derde geldschieter heeft gevonden voor het zwaar met schulden behangen Air France-KLM.

Dankzij miljarden dollars winst in de afgelopen twee jaar heeft de CMA CGM Group diepe zakken en heeft onlangs de Franse regering uit de euro geholpen toen er een oplossing moest worden gevonden voor het Russische meerderheidsbelang in de Franse expediteur Gefco. Die aandelen zijn intussen bij CMA CGM beland.

De rederij zal ook de rol van ATM spelen in Air France-KLM (via een kapitaalverhoging). Al met al is de luchtvaartgroep op zoek naar 4 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt CMA CGM niet alleen een belang van 9% in de luchtvaartgroep, maar ook een zetel in de raad van bestuur van Air France.

Het is onduidelijk hoe de deal in de praktijk zal uitpakken. Air France-KLM financieel directeur Steven Zaat spreekt van “aanzienlijke inkomstenvoordelen” door de ontwikkeling van een gezamenlijk “vrachtnetwerk”, dat gezamenlijk op de markt zal worden gebracht. De overeenkomst moet verladers zo aan beter georganiseerde leveringsketens helpen, aldus Zaat. Verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Focus op Parijs

Luchtvrachtexperts verwachten dat het gezamenlijke Cargo-bedrijf Air France-KLM, onder leiding van KLM’s Adriaan de Heijer, als gevolg van de deal haar focus binnenkort zal verleggen van Schiphol naar Parijs. Het valt nog te bezien wie de leiding zal hebben over het nieuwe gecombineerde vrachtnetwerk, maar CMA CGM heeft er geen geheim van gemaakt dat het, met de steun van het Elysee Palace, een eigen vrachtbedrijf opricht (CMA CGM Air) en het hoofdkantoor in Parijs-Charles de Gaulle.

De in Marseille gevestigde rederij heeft vier A350F’s besteld bij Airbus en heeft al vier A330F’s in portefeuille. Air France heeft twee B777-200F’s, maar verraste onlangs de markt met een bestelling van acht A350F’s. Door de deal met CMA CGM werd de bestelling ineens logischer. Met de vier B747-vrachtschepen van KLM beschikt de groep straks over drie verschillende typen vrachtschepen.