Port Calls enorm verminderd door congestie

Containerrederijen hebben een kwart van de Asia-North Europe calls laten vervallen op de 18 grote lussen. Dit gebeurde in de afgelopen 5 maanden om de operaties door te laten gaan ondanks de ongeregeldheden veroorzaakt door de havencongesties. Het laten vervallen van havens kwam nadat de volumes van Europese import uit China begon te groeien in oktober. Het volume groeide met 10 procent vergeleken wat er vervoerd werd in dezelfde periode in 2019.

China’s containerexport naar Europa groeide met 17 procent tussen Oktober 2020 en 2021. Vergeleken met 2019 groeide dit zelfs met 25%. Het China-Europe volume zit nu op 6.91 miljoen TEU en was omhoog met 12.6% jaar over jaar. Maar terwijl de vraag steeg, zakte de betrouwbaarheid van de diensten tot een diepte punt van 20.5%. dit kwam doordat vele havens vervielen door de congestie die daar voorkwam. Dit zorgde voor ongeregeldheden in de feeder en barge diensten en creëerde langdurige problemen in de productie toeleveringsketens in de regio.

De slechte betrouwbaarheid van de deepsea schepen en de haven congestie hebben het grootste effect op de tijdigheid van de barge diensten. In Antwerpen fluctueerde de congestie voor barge diensten tussen de 24 en 71 uur, en in Rotterdam kon dit oplopen tot 140 uur. Als elke barge tussen de 24 en 140 uur moet wachten zorgt dit voor een groot probleem in hoeveel containers de diensten kunnen vervoeren.

De grote daling in daadwerkelijke aanlopen die gemaakt worden door schepen bij de grote Europese havens vergeleken met wat er gepland was is in kaart gebracht door de analist Alphaliner.

De anaylist gaf drie redenen aan voor de grote bezuiniging in calls, met de eerste dat er ad hoc havens worden overgeslagen om te voorkomen dat er grote vertragingen ontstaan. De tweede was het stoppen of veranderen van aanlopen om de betrouwbaarheid van de route te verbeteren. Deze tijdelijke aanpassingen kunnen duren tot maart 2022. De derde reden voor gemiste aanlopen is de hoge hoeveelheid van blank sailings om de beschikbare volumes te verlagen en de prijzen te verhogen.

In Rotterdam, hebben rederijen 311 daadwerkelijke aanlopen gemaakt tussen 1 juli en 2 december. Dit terwijl er 418 aanlopen gepland stonden, dit is een daling van 25.6%. In Antwerpen waren er 198 aanlopen gepland en zijn er uiteindelijk 138 gemaakt. Hier is sprake van een daling van 30.3%. Hamburg heeft 193 aanlopen vergeleken met de 242 die er gepland stonden. Hier was sprake van een daling van 20.2%. in Felixstowe zijn er 104 aanlopen aangekomen vergeleken met de 154 die er gepland stonden. Hier was sprake van een daling van 32.5%.

Ondanks de dat de drie grootste havens van Europa een groei zagen in de eerste negen maanden van het jaar. Verloren ze een gedeelte van hun marktaandeel aan kleinere havens. Rotterdam groeide zijn volume van de afgelopen negen maanden met 7.8% naar 11.5 miljoen TEU. Ondanks de daling van de daadwerkelijke havenaanlopen met 25.6 procent sinds begin juli.

Antwerpen verloor een stukje van zijn marktaandeel nadat de groei van het containerverkeer van de haven gelimiteerd was tot 2.8 procent. Dit komt neer op een hoeveelheid van 9.1 miljoen TEU.

Hamburg blijft de grootste Noord Duitse haven en de derde drukste haven van Noord Europa. Met een verwerking van 6.5 miljoen TEU in de eerste negen maanden. Hamburg maakte een groei mee van 2.4%, echter verloor de haven een gedeelte van zijn markt aandeel aan kleinere havens zoals Bremerhaven. De Bremerhaven groeide met 10 procent naar een volume va 3.8 miljoen TEU. Wilhelmshaven waar het volume 484,700 TEU is groeide met 49 procent in de eerste negen maanden.

De haven met de grootste groei qua markt aandeel is de Franse haven van Le Havre. Het volume van deze haven is gestegen met 40% naar 1.5 miljoen TE sinds de eerste 6 maanden van het jaar.

Terwijl alle grote containerterminals van Antwerpen op maximale capaciteit zitten heeft de rederij MSC een gedeelte van zijn overslagverkeer naar Le Havre. De haven liet een grote groei zien vergeleken n vorig jaar toen er veel stakingen waren die de doorvoer van containers belemmerde.