Aanhoudende congestie voor de haven van Hamburg

Als gevolg van voortdurende vertragingen van schepen is er een toenemende congestie voor de kust van Helgoland. Volgens de logistieke groep HHLA wachten momenteel tien schepen op inklaring in de haven van Hamburg – mogelijk wekenlang.

Verstoringen in de wereldwijde bevoorradingsketens leiden tot problemen in de havens – Hamburg ondervindt daar nu ook de gevolgen van: door de lange vertragingen van schepen lopen de containers vast op de terminals, wat leidt tot overbelasting van de magazijnen.

Een hele reeks schepen moet momenteel voor de kust van Helgoland wachten tot ze in hun haven van bestemming kunnen aanmeren. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voor ze een vrije plaats krijgen. Ondanks alle inspanningen en een grote inzet van personeel en technologie zijn er vertragingen in de afhandeling.

Screenshot van de scheepsopsporingsdienst Vesselfinder: De gele stippen stellen schepen voor die voor Helgoland voor anker liggen

Hoe zijn deze problemen ontstaan?

Als gevolg van de coronapandemie zijn er nu al twee jaar lang wereldwijd verstoringen in de bevoorradingsketen. Als gevolg van lockdowns in grote Chinese steden zijn de operaties in de havens aldaar herhaaldelijk onderbroken, waardoor afvaarten vertraging opliepen. Als de “file” dan opklaart, komt de golf een paar weken later in Europa aan.

De Hamburgse terminals hebben dergelijke situaties in de afgelopen twee jaar goed doorstaan. De lopende scheepsrotaties liepen echter uit de hand door andere gebeurtenissen – bv. de dagenlange blokkade van het Suezkanaal door de “Ever Given”, slecht weer en onlangs nog door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Terminals zoals HHLA hebben al extra oppervlakten met containers bezet, maar bereiken hun grenzen naarmate de situatie in de bevoorradingsketen langer gespannen blijft. Hoe meer containers er op de terminal staan, hoe groter de inspanning voor de afhandeling en hoe langer het duurt om ze in te klaren. Vroeger duurde het gemiddeld 500 meter om een container van zijn opslagplaats op de terminal naar het schip te brengen. Vandaag kan dit oplopen tot 1,5 kilometer – afhankelijk van waar de container zich bevindt.